Cilt lekeleri farklı nedenlerle oluşup, farklı görünüm ve renkte olabilirler. Skarlar,akne izleri,yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri, melazmalar ,damarların oluşturduğu kırmızı lekeler ..v.s
En yaygın görülen lekeler kahverengi lekelerdir. Sıklıkla yüzde olup, boyun ve ellerde de görülür. Beyaz ciltlerde daha az görülmekle birlikte tüm cilt tiplerinde oluşabilir. Kahverengi lekelerin oluşmasında bildiğimiz nedenler varsa da bilmediğimiz pek çok sebepte vardır.
En sık gördüğümüz kahverengi lekeler şunlardır:
- Solar lentigo dediğimiz güneşin etkisi ile oluşan kahverengi lekelerdir.Drek veya yoğun güneşe maruz kalan ciltlerde çokça görülür.
- Hormonlar,alınan ilaçlar,kullanılan ürünler,hatta stresin dahi leke oluşumunda etkisi olduğu yazılmaktadır.
- Senil lentigo dediğimiz yaşla oluşan ve artan lekeler mevcuttur.Cildin yaşlanması,kollagen yapısının bozulması,nemini kaybetmesi ile alttaki melaninler aktive olur ve yüzeye çıkarak kahverengi lekeler oluştururlar.Bunlar genellikle yuvarlak,değişik boyutlarda görülürler.Ellerdede oluşur.
- Melazma dediğimiz leke ise yaygın ,koyuluğu farklılık gösteren,tedavisi zor olan yüzdeki kahverengi bir leke sorunudur.Çoğunlukla gebelikte,lohusalıkta,herhangi nedenle hormon alımında vede bilemediğimiz pekçok nedenle melaninin yaygın şekilde aktive olması sonucunda yüzde yaygın bir hiperpigmentasyon oluşmasıdır,agresif yaklaşılırsa artmaya meyillidir.
Leke sorunu tedaviye başlamadan önce mutlaka çok iyi incelenmelidir.Nedeni,derinliği,yaygınlığı analiz edilmeli ve sonra bir plan dahilinde agresif olmadan tedaviye başlanmalıdır.
Leke Tedavi Yöntemleri
- Peelingler,
- Ev destek ürünleri,
- Fototerapiler,
- Lazerler,
- Mezoterapiler,
- Kök hücre tedavileri.
Kliniğimizde Leke Tedavisinde İzlediğimiz Yol
Hastayı mutlaka iyice analiz ederiz,leke oluşumuna neden etkenleri bulmaya çalışırız ve lekeyi derinlemesine inceleriz. Bunlar doğrultusunda tedavi planımızı vede ne kadar yardımcı olabileceğimizi hasta ile paylaşırız.Leke problemi hasta ve doktorun beraber katılımı ile başarılı olacağı bir sorundur.Hastanın mutlaka önerilere uyması ve önerilen ev ürünlerinide düzenli kullanması gerekir.Yoğun bir leke tedavisi en az 3 ay kadar devam eder,daha sonrada hasta izlenmeye devam edilmelidir.Tedavi sonrası oluşturulan koruyucu önlemlere hasta uymalıdır.
Bu şekilde en zor leke problemlerinde dahi çok önemli düzelme olur,yıllar geçtikçe artabilecek lekelerde artış önlenmiş olur.
Leke; cildin rengini oluşturan hücrelerin, lekeli bölgelerde daha fazla renk üretmesiyle oluşan koyulaşmalardır. Nedeni belli değildir. Çocukluk ve gençlik yıllarında fazla güneşe maruz kalan kişilerde daha çok görülür. Güneşlenme, hamilelik, hormon tedavileri, doğum kontrol hapları güneş lekelerini tetikleyen sebeplerdir. Cilt lekeleri, genellikle 20’li yaşlardan sonra görülür. Yüz, omuzlar, kol üstleri, dekolte gibi güneş gören bölgelerde görülür ve deriden koyu renkli, sınırları düzensiz, kabarık olmayan lekelerdir. Koyu renkli kişilerde ve bayanlarda daha sık görülür. Güneş lekeleri yüzeysel, derin veya karışık tipte cilde yerleşir. Wood’s Lamb dediğimiz özel bir lamba ile lekenin derinliği tesbit edilir. Yüzeysel lekelerin tedavisi kolayken, derin lekelerin tamamen geçirilmesi zordur. Lekeler çoğunlukla karışık tipte yerleşir.
Leke Sık Sorulan Sorular
- Güneş lekesi olanlar güneşe çıkabilir mi?
- Güneş lekesi olan kişiler daha dikkatli olmak şartıyla hepimiz saat 11-16 arası güneşe çıkmaktan kaçınmalıyız. Ayrıca yazın 30 ve üzeri, kışınsa 5 SPF içeren koruyucu kullanmayı alışkanlık haline getirmeliyiz.
- Güneş lekeleri tedavisi ne zaman yapılır?
- Leke tedavilerine eylülden sonra veya deniz mevsiminden sonra başlanması tavsiye edilir.
- Güneş lekesi tedavisi nasıl olur?
- Güneş lekelerinin tedavisinde çok agresif olmamak gerekir, iyi inceleyip lekenin derinliğine doğru karar verip, agresif olmadan bir tedavi yöntemi oluşturulmalıdır. Derin lekelerin tamamen geçmeyeceği, hastaya iyi anlatılmalıdır. Bir anda yapılan agresif işlemler lekelerin aktive olmasına, hiperenflamasyona sebep olabilir. Güneş lekelerinin tedavisinde üçlü kombinasyona dikkat etmek gerekir: 1- Evde kullanılacak ürün: Tedaviye başlayan hekimin önereceği leke açıcı ürünler, evde mutlaka düzenli kullanılmalıdır. 2- Mutlak ve muhakkak güneş koruyucusu kullanılmalıdır. Ultraviyole A ve B ye karşı koruyucu kullanılmalıdır. 3- Kişinin leke tipine ve cildine göre lazer ya da diğer yöntemlerle tedavi uygulanmalıdır.
Cilt lekeleri tedavisinde yöntemler nelerdir?
- Kimyasal Peeling
- Cryotherapy (Dondurma yöntemi)
- Dermaroller ile dermaterapi
- PRP
- Lazerle Leke Tedavisi: Intese pulse Light
- Switched lazerler
- Fraxionel Lazerler (çok dikkatli olunmalı, agresif kullanılışı lekeyi arttırabilir)
- PLEXR PLUS SURGERY
- VPL (Variable Pulse Light)
Bu cilt leke tedavisi yöntemleri kombine edilerek de uygulanabilir.